10 Verkeersregels voor op de piste

pisteregels

Foto: ANWB Wintersport – pisteregels

Als je gaat skiën dan heb je je net als in het verkeer aan bepaalde regels te houden. Je kunt deze regels zien als een soort verkeersregels. Deze pisteregels die door de Fédération Internationale de Ski zijn opgesteld gelden voor alle gebruikers van de skipiste. Dus ook als je niet skiet. En ze zijn van kracht op alle skipistes, geen één uitgezonderd.

Alle pisteregels op een rij:

Houdt rekening met anderen: dat wil zeggen dat je geen gevaar bent voor jezelf, maar ook niet voor andere skiërs en snowboarders.

Je moet altijd je afdaal-snelheid kunnen controleren.

Kies een veilig spoor: degene die voor je skiet heeft altijd voorrang. Maak zelf voorspelbare bochten, zodat degene die achter jou skiet, ook ziet wat jij gaat doen.

Je mag rechts of links inhalen: maar als je inhaalt is het heel belangrijk dat je rekening houdt met degene die voor je skiet.

Als je vertrekt uit stilstand kijk dan eerst achter je over de piste omhoog of de weg vrij is.

Kies een veilige plek om te stoppen: dat is dus niet een smal pad of net onder een heuvel, want dan zien mensen je niet en heb je een gevaarlijke situatie.

Lopen op de piste doe je altijd aan de zijkant: of je nu omhoog of omlaag loopt.

Let op alle pisteborden en volg de aanwijzingen op: want als een piste afgesloten is, dan is hij afgesloten en dan ga je niet toch onder het netje door. Het is niet voor niets afgesloten.

Als je ziet dat iemand gevallen is, ben je  verplicht om hulp te bieden: gaat het niet goed met die persoon, dan zet je de piste af met een kruis gemaakt van je ski’s. En je alarmeert de de reddingsdienst. Daarom is het belangrijk dat je voordat je vakantie begint, het nummer van de reddingsdienst in je telefoon programmeert.

Zorg er altijd voor dat je je kunt legitimeren: en een tip, neem je zorgpas mee, want je weet maar nooit.

Deze regels zijn er niet alleen voor skiërs, maar ook voor snowboarders. Echter daar geldt eigenlijk nog een extra regel voor en dat is dat je bij het Carven altijd over je backsite turn over je schouder moet kijken of er niemand aan komt.

Zonder gipsvlucht naar huis

Wist je dat de meeste ongelukken op de piste gebeuren omdat mensen zich niet aan de pisteregels houden? Dus ga je op wintersport neem dan deze regels in acht. Het risico dat jij dan op een gipsvlucht naar huis wordt gezet wordt dan geminimaliseerd. En zeker als de ander zich ook aan deze zo enorm belangrijke regels houdt. Deze pisteregels zijn er namelijk niet voor niets.