De voor- en nadelen van een rollerbaan om te leren skiën

Als je geen, of amper bergen hebt, om van te skiën dan zit er niets anders op dan andere oplossingen te zoeken. De overdekte skipistes zoals in Landgraaf kennen we allemaal wel, maar wat gezegd van rollerbanen. Je neemt gewoon een soort van glad grastapijt, zet het op rollen, laat er wat water over vloeien en je hebt een bewegende helling waarop je blijkbaar perfect kunt skiën. De laatste jaren zijn rollerbanen steeds populairder geworden en onze Lage Landen tellen dan ook tientallen plaatsen waar je tegenwoordig van deze glijdende tapijten kunt skiën. Maar is skiën of leren skiën op een rollerbaan dan zo voordelig en zou je niet beter op echte sneeuw leren skiën? Omdat ik net zelf mijn eerste sessies op een rollerbaan achter de rug heb en al verschillende jaren 3 tot 4 maal per jaar richting de Alpen trek, bevind ik mij, denk ik toch, in de perfecte positie om de voor- en nadelen van rollerbanen met jullie te delen.

Rollerbaan voordelen

Een groot voordeel van rollerbanen is dat je weinig plaats nodig hebt om de rollerbaan te installeren. In vergelijking met indoor skipistes is een 35 vierkante meter al genoeg om een afdaling te maken. Daarnaast stel je de steilheid van de afdaling en de snelheid van de rollers ook handmatig in. Hierdoor komen zowel beginners als getrainde skiërs aan hun trekken en vormen rollerbanen dan ook de ideale plek om mensen te leren skiën. Een ander onmiskenbaar voordeel zijn natuurlijk de aangename omstandigheden. Hier geen koude temperaturen of snijdende wind maar een aangenaam temperatuurtje in een windstille ruimte. Zo aangenaam skiën zal je nooit meer doen. Een probleem bij leren skiën is vaak dat je niet ziet wat je nu precies verkeerd doet. Dat is bij skiën op een rollerbaan helemaal niet het geval. Bij deze vorm van skiën kijk je namelijk in een grote spiegel waardoor je jezelf maar ook je instructeur duidelijk kunt zien skiën en waardoor je ook eenvoudiger je houding kunt gaan aanpassen om de houding van de instructeur te kopiëren. Last but not least is skiën op een rollerbaan ook gewoon een goede training. Je zal al gauw merken dat het best vermoeiend is en dat je na 15 à 20 minuten wel even een pauze kunt gebruiken.

Zijn er dan geen nadelen? Toch wel…

Rollerbaan nadelen

We vallen meteen met de deur in huis…rollerbaan skiën is niet meteen goedkoop te noemen. Voor een privé-les van een uur betaal je al gauw tussen de 75 en de 100 euro. Daarnaast mogen de omstandigheden dan wel ideaal genoemd worden, er is namelijk geen koude of wind, toch kun je het ook snel te warm krijgen. Wie op een rollerband skiet stopt namelijk niet waardoor het best een zware inspanning is en de vermoeidheid dan ook sneller optreedt. Hierdoor krijg je het ook veel sneller warm. Kleed je dus niet te warm. En tot slot is er natuurlijk ook de sfeer. Ik miste echt de sfeer die rond het skiën op sneeuw hangt. De koude en de gezelligheid van het echte skiën heb je niet bij het skiën op rollerbanen. Om nog maar te zwijgen van de après-ski die je helemaal niet hebt bij deze vorm van skiën.

Fotocredits: Uitindrachten.nl