Wintersporten in Duitsland: kies voor duurzaamheid

Wintersporten in Duitsland wordt door steeds meer Nederlanders ontdekt. Duitsland is bij uitstek het land voor de traditionele wintersporten zoals langlaufen, skiën en snowboarden. Maar je kunt er ook wintersporten beoefenen die minder belastend zijn voor de natuurlijke omgeving. En dat is natuurlijk goed nieuws, want tegenwoordig draait alles in het leven om duurzaamheid, ook in het toerisme en dus ook op wintersportgebied. En weet je Duitsland loopt net als in zoveel andere dingen ook hiermee voorop. Zoek jij een wintersportvakantie die qua prijs aantrekkelijk is, maar wel milieuvriendelijk? Lees dan de onderstaande tips.

Wintersporten in Duitsland: niet massaal, maar kleinschalig

Wintersporten in Duitsland is zo anders dan in de andere wintersportlanden. Veel wintersportgebieden worden massaal bezocht door vele wintersportfanaten, maar Duitsland nog niet. De wintersportgebieden zijn lekker kleinschalig en daardoor ook sfeervol. Geen ellenlange en drukke skipistes en geen mega hoeveelheid aan skiliften, maar gewoon normaal. De kleine dorpjes met hun authentieke, dorpse uitstraling zorgen dat mensen zich gauw thuis voelen. Dat maakt dat het wintersporten in Duitsland steeds meer gezinnen trekt.

Wat is ‘zachte’ wintersport

Als er weinig sneeuw ligt is het lastig skiën of snowboarden, maar er zijn ook alternatieve ‘zachte’ wintersporten die je dan kunt beoefenen. Wintersporten zoals sneeuwschoen-wandelen, rodelen, snowkiten en langlaufen brengen geen schade aan berghellingen. Het Thüringer Woud heeft een mega padennetwerk en is prachtig om langlaufend te ontdekken, een echte win-winsituatie. Wist je dat Langlaufen al eeuwen een traditie is? Zelfs de Duitse keizerlijke familie genoot met volle teugen van deze vorm van wintersport.

wintersporten in Duitsland

Second hands sneeuw

Wat heb je aan wintersport als er geen sneeuw ligt? De Duitsers hebben daar een oplossing voor gevonden. Geen sneeuwkanonnen meer die nep sneeuw spuiten, maar zogenaamde schnee-depots hebben hun intrede gedaan. Steeds meer Duitse regio’s kiezen voor deze manier om hun pistes van sneeuw te voorzien. Als er erg veel sneeuw is gevallen dan wordt er naast de piste een enorme berg sneeuw opgeslagen voor later. Het wordt soms wel bewaard tot het volgende winterseizoen. Deze second hand sneeuw, ook wel gerecyclede sneeuw genoemd, verbruikt veel  minder stroom en water, dan de sneeuwkanonnen die je overal tegenkomt. Dit maakt wintersporten in Duitsland ook aantrekkelijk als er nog niet zoveel sneeuw is gevallen. Wat dat betreft heeft Duitsland het goed voor elkaar en kan het wintersportseizoen gewoon op de normale tijd beginnen.

Groene hotels

Dat Duitsland voorop loopt met duurzaamheid is wel te zien aan de ‘groene’ hotels. Sommige van deze ‘groene’ hotels zijn zelfs geheel biologisch en klimaatneutraal ingesteld. In deze hotels worden allen natuurlijke producten geserveerd en maakt men gebruik van groene stroom. Op dieren geteste shampoo en zeep zal je in deze hotels dan ook absoluut niet tegenkomen. Wil je wintersporten in Duitsland en kies jij voor ‘groen’ dan moet je zeker een bezoek brengen aan het Best Western Premier Hotel Victoria in Freiburg. Dit hotel is het milieuvriendelijkste hotel ter wereld, samen met het nabij gelegen Zwarte Woud is dit de perfecte combinatie, die jouw wintersportvakantie tot een succes maakt.

Wintersporten in Duitsland dichterbij dan je denkt

Wintersporten in Duitsland is veel dichterbij dan je misschien denkt. Veel wintersportgebieden zijn bereikbaar met de trein. Ideaal om je auto thuis te laten staan en de trein te pakken. Zo ben je nog milieubewuster bezig. Winterberg, wat toch altijd sneeuwzeker is, ligt op nog geen 3,5 uur van Utrecht af. Je zit er dan ook binnen no-time. Dit wintersportgebied beschikt over de modernste wintersporten, dus wil je eens echt helemaal uit je dak gaan, dan moet je zeker gaan bobsleeën. De adrenaline giert door je lichaam als je met een sneltreinvaart van 130 km per uur naar beneden suist.