Wintersporten in Spanje: dé plek voor dé wintersportfanaat

Wintersporten in Spanje: Bacqueira/Beret

Ook in Spanje doet de winter zijn intrede. Aan de bedwelmende hitte is een einde gekomen, de dagen worden korter en de zon staat laag aan de hemel. Velen denken dat Spanje altijd warm is, maar het tegendeel is waar. Als het kouder wordt kunnen er in Spanje ook dikke pakken sneeuw vallen en wordt dit land omgetoverd naar een winters landschap. Wie had gedacht dat je kan wintersporten in Spanje, dat is toch iets wat niet zomaar in je opkomt? Spanje biedt de wintersportfanaat wel liefst 29 skigebieden aan, waar zowel skiërs, snowboarders en langlaufers volop kunnen genieten.

Diverse vormen van wintersporten in Spanje

Doorgaans kan je wintersporten in Spanje van eind november tot halverwege april. In alle 29 skigebieden kun je zowel ski’s en skischoenen, maar ook skilessen volgen op de aanwezige skischolen. Langlaufen is in Spanje minder in trek dan in alle andere Europese landen. Toch zijn er in elk skigebied loipes aangelegd voor diegenen die wel van langlaufen houden en kun je ook de benodigde materialen huren. De Spaanse omschrijving voor langlaufen is ‘esquí nórdico’ of ‘esquí de fondo’.

Wil je eens iets heel anders ondernemen in de sneeuw, dan lenen de besneeuwde gebieden van Spanje zich daar ideaal voor, want je kunt er ook paardrijden, sneeuwfietsen, hanggliding en ijsklimmen. In sommige gebieden kun je onder begeleiding van een ervaren  gids een georganiseerde tour maken.

Seizoenpassen voor wintersporten in Spanje

Het voordeel van wintersporten in Spanje is dat de meeste skigebieden ook seizoenpassen verkopen, hiermee kun je behoorlijk wat voordeel hebben. Daarnaast worden er ook regelmatig kortingen geven voor doordeweekse dagen of minder drukke weekenden. In het hoogseizoen moet je om te skiën toch wel rekenen op een prijs van € 27 – € 50 per dag. In Spanje zijn er ruwweg vijf bergketens waar je kunt wintersporten, waaronder de Pyreneeën het grootste gebied bestrijkt.

Wintersporten in Spanje: de Pyreneeën

De verschillende gebieden om te wintersporten in Spanje

Wintersporten in de Pyreneeën

De meeste skipistes liggen langs de natuurlijke grens van Spanje met Frankrijk. De skigebieden liggen hier hoog, tussen de 2.000 – 3.000 meter, wat er voor zorgt dat het skipistes behoorlijk sneeuwzeker zijn. Echter bijna alle skigebieden beschikken over sneeuwkannonen, die de sneeuw kunnen aanvullen tot de gewenste hoeveelheid.

Skigebieden in de Pyreneeën Aragón

Het oudste wintersportgebied dat Spanje kent is Candanchú. Skigebied Candanchu telt 24 kilometer aan pistes, je kunt zelfs uit 16 verschillende routes kiezen. Dit skigebied in de Pyreneeën is verbonden met het Franse skigebied Somport. Als je hier skiles neemt, ben je verzekerd dat je heel goed les krijgt, want de skischool die hier gevestigd is, staat erg hoog aangeschreven.

Astún is de plek waar de skiliften al vertrekken vanaf een hoogte van 2.300 meter, de liften brengen je zelfs naar een ongekende hoogte van meer dan 3.000 meter. Maar ook de skigebieden Formigal en Panticosa gelegen in Valle de Tena mogen er zijn. Voor een goede après-ski is het dorpje Benasque in Cerler de ideale uitvalbasis.

Wintersporten in Spanje: Astún

Skimogelijkheden in de Catalaanse Pyreneeën

In de Catalaanse skigebieden spreken ze niet alleen Catalaans, maar ook Castiliaans. Baqueira/Beret/Bonaiqua gelegen in Valle de Arán is het meest bekende skigebied, zelfs de Koninklijke familie suizen hier de berghellingen af. Dit skigebied dat omringd is door massieve en adembenemende bergtoppen met zijn dichte bossen, is voor elke skiër geschikt, ook de beginneling kan al gauw van diverse pistes af skiën. Het stadje Vielha is omgetoverd tot een echt ijspaleis waar je naast schaatsen ook heerlijk kunt zwemmen.

Het super moderne Boi Taüll Resort is een vrij nieuw skigebied dat in 1990 is aangelegd. Ondanks dat het gebied moderniteit uitstraalt, kun je er niet overnachten. Espot Esui is behoorlijk dicht begroeid en daarom niet zo geschikt voor de beginnende skiër, maar de diehards kunnen hier volledig aan hun trekken komen.

De twee skigebieden La Molina en Masella vloeien in elkaar over, je kunt over een dikke 111 kilometer skiën. Toch zijn beide skigebieden nogal verschillend. In Molina wordt heel veel georganiseerd, terwijl Masella juist heel erg rustig is. Rondom de skigebieden liggen tal van kleine gezellige dorpjes met een grote historie. In deze dorpjes vind je nog Romeinse, gotische en modernistische monumenten. Een kleine 150 kilometer verderop ligt de stad Girona, heerlijk voor een break in je wintersportvakantie.

Wintersporten in Spanje: La Molina en Masella

De skigebieden Port Ainé, Rasos de Pequera, Vallter, Tavascán en Vall de Nuria zijn vanuit Barcelona gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken. We hebben het gehad over het oudste, het modernste, de historische skigebieden, het skigebied voor de beste après-ski, maar we hebben het mooiste skigebied nog niet genoemd. Porte del Comte heeft het mooiste stukje natuur van alle Spaanse skigebieden.

Wintersporten in Spanje in de Cordillera Cantabrica

In Noord-west Spanje in de Cordillera Cantabrica vindt je de vijf skigebieden van Picos de Europa. Het skigebied Manzaneda ligt in een bos waar je door heen kunt skiën, maar je kunt hier ook andere vormen van wintersport beoefenen. San Isidro staat bekend om zijn ijsmeren Isoba en Ausente en de grotten Valporquero. De dichtbegroeide pistes van Leitarigos ligt vlakbij het natuurpark Somiedo en je moet dan ook niet gek op kijken als je ineens oog in oog staat met een bruine beer. Alto Campo is juist weer heel geschikt voor kinderen, zij kunnen in het vriendelijke landschap snel het skiën onder de knie krijgen. Voor de langlaufliefhebber is het goed toeven in Valgrande Pajares.

Wintersporten in Spanje in de omgeving van Madrid

Wil je wintersporten in Spanje combineren met een stukje cultuur dan moet je in la Panilla, Valdesqui of Navaserrada zijn. Deze mooie skigebieden lenen zich gemakkelijk voor een uitstapje naar de hoofdstad Madrid. Deze skigebieden zijn vanuit de stad goed met het openbaar vervoer te bereiken. Het hyper moderne skigebied La Covatilla ligt in de omgeving van de stad Salamanca, het mooiste stadje van heel Spanje.

Skiën in Valencia

Voor degenen die in of in de nabije omgeving van Valencia wonen, hoeven niet eens zo ver te reizen om leuk te kunnen wintersporten in Spanje. Het Sistema Ibérico is lekker rustig en niet zo  groot en daardoor heel geschikt voor gezinnen met kleine kinderen en voor beginnelingen. Ben je ook een zon- en strandaanbidder, dan kun je sneeuw en strand met elkaar combineren in het zuiden van deze enorme bergketen. Het klimaat is daar heerlijk voor.

Wintersporten in Spanje: omgeving Valencia

Wintersporten in Zuid-Spanje

Het zuidelijkste skigebied van heel Europa ligt in het hooggebergte van het Nationaal Park Sierra Nevada. In Soy y Nieve kun jet het langst genieten van de sneeuw. Dit gebied is zeer sneeuwzeker omdat de skigebieden tot op wel 3.300 meter hoogte reiken.