Langlaufen is één van de gezondste vormen van bewegen en wordt dan ook steeds populairder. In het begin sta je misschien wat wankel op je latten, maar zowel jong als oud hebbende techniek meestal al gauw onder de knie. De meeste mensen denken bij langlaufen aan sneeuw en lange tochten. Maar samen er op uit trekken is ook een element van het langlaufen, met elkaar heb je meer lol en het is een stuk gezelliger. Als je langlaufmaterialen niet in orde zijn, dan kun je met nog zoveel plezier van huis gaan, het langlaufen wordt een flop. Waar moet je dan zoal op letten als je langlaufmaterialen wilt aanschaffen?
Wat moet je weten als je langlaufspullen gaat aanschaffen
Langlaufen is onder te verdelen in verschillende stijlen. Klassiek langlaufen is de meest voor komende stijl, maar daarnaast heb je ook skating, Voor klassiek heb je andere langlaufmaterialen nodig dan voor skating. Tegenwoordig is de standaard binding SNS Profile. Goed om te weten is dat de schoenen en de binding onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. En dan bedoel ik niet in letterlijke zin. Welke binding je kiest heeft te maken met de vorm van langlaufen die je gaat uitvoeren. De binding wordt altijd op de ski geschroefd.
Voor het kiezen van je ski’s zijn ook weer regels. Een ski moet altijd passen bij je gewicht, maar ook de spanning is van groot belang. De schubben van de ski moet bij het afzetten optimaal in de sneeuw gedrukt kunnen worden. Maar zodra je gaat glijden, moet de schubben juist vrij van de sneeuw zijn. Voor het kiezen van de juiste ski’s met de juiste spanning kun je het best naar een gespecialiseerde winkel gaan. Deze hebben over het algemeen een testplaat, zodat je de ski kunt uitproberen.
Vuistregels voor de juiste maten:
- Schoenen moeten lekker zitten. Ze mogen je bloedsomloop niet afknellen, dus niet te strak. Maar ze mogen ook niet te los zitten anders gaan ze schuren.
- De ski’s zijn je lichaamslengte + 15 à 20 cm
- Skistokken behoren net onder je arm te blijven als je deze horizontaal strekt.
Doe je aan skating dan worden daar andere maten voor gehanteerd:
- De ski’s moeten korter zijn dan de standaardmaat, je lichaamslengte + 5 cm
- De stokken daarentegen moeten juist veel langer zijn. Namelijk tot onder je neus
De meest gebruikte ski’s zijn van het type ‘no wax,’ omdat deze ski’s schubben hebben, worden ze bij langlaufen in de sneeuw gebruikt. Bij stabiele omstandigheden (borstel loipe) kun je beter wax ski’s gebruiken.

fotot: skiinfo.nl
Onderhoud ski’s
Langlaufski’s moet je onderhouden, daarmee wordt bedoeld dat je de ski’s voorziet van een laag glijwax. Heb je ski’s met schubben, dan voorzie je het glijgedeelte van de ski met een waxlaag. Gebruik je skating ski’s dan moet er op de hele ski een waxlaag aangebracht worden.
Wat heb je nodig:
- Een waxbok, hiermee zet je de ski’s vast
- Een staalschraper om oneffenheden mee weg te schrapen
- Gele wax (0 – 10 °C)
- Rode wax (-4 – 1 °C)
- Een strijkbout, hiermee breng je de wax aan
- Diverse schrapers om de overtollige wax er weer af te schrapen
- Een borstel
Als je niet weet hoe je moet waxen dan weten vaak je ploeggenoten wel raad of kun je op internet vinden wat je moet doen. Maar je kunt natuurlijk ook altijd je ski’s wegbrengen naar een specialist op dit gebied. Er zijn tal van langlaufwinkels waar je hiervoor terecht kunt.
Cursus langlaufen
Ben je een fanatiek wintersportfanaat, dan kun je mogelijk al langlaufen en skiën. Maar voor degenen die nog nooit eerder op deze latten heeft gestaan zijn er speciale langlaufcursussen. Je kunt hier de techniek van het langlaufen aanleren en oefenen. Er zijn aparte cursussen voor klassiek langlaufen en aparte cursussen voor skating. Daarnaast kun je ook het gehele jaar door trainingen volgen en zelfs wedstrijden doen.
Wat zijn de beste gebieden om te langlaufen?

foto: norske.nl
Europa heeft prachtige langlaufgebieden, waar elke wintersportfanaat naar hartenlust kan langlaufen. Vooral langlaufen in Scandinavië is erg populair. Speciaal voor de langlaufliefhebbers zijn er loipes aangelegd van diverse lengtes. Het parcours volgend kom je de schitterendste plekjes tegen. De loipes zijn zo enorm uitgebreid, dat je echt mega tochten kunt maken. Maar ook voor degenen die niet zo ver willen langlaufen zijn er diverse parcours. Je kunt natuurlijk altijd stoppen wanneer je maar wilt. Onderweg zijn er diverse gelegenheden om uit te rusten en te genieten in een restaurantje.
foto: weissensee.com