Wie vaak op skivakantie gaat, weet dat de betaling van de skipas in vele gevallen een grote brok uit het budget inneemt. Je betaalt al gauw 30 à 40 euro voor een dagje skiën en zelfs met kortingen of zaken zoals een familieskipas lopen de kosten al gauw torenhoog op. Vele wintersporters vragen zich dan ook af waarom deze skipassen nu precies zo duur zijn. Het gaat toch gewoon om wat sneeuw die platgereden moet worden en wat skiliften om de mensen te vervoeren? Of zijn er misschien nog andere zaken die de prijs van een skipas bepalen?
Personeelskosten
Zoals in zovele bedrijven zijn ook in een skigebied de personeelskosten doorslaggeven als het op de prijs van een skipas aankomt. Tussen de 25 à de 35% van de kosten van je skipas gaan integraal naar de betaling van het personeel dat de skipassen verkoopt, de liften bedient, de pistes onderhoudt, enz. In grote skigebieden werken tijdens de piekperiodes om en bij de 500 mensen om jou de perfecte skivakantie te bezorgen.
De invloed van skiliften op de prijs van je skipas
Geen skivakantie zonder liften. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat de aanschaf van een skilift een grote kost voor een skigebied is. Een eenvoudige skilift kost al gauw enkele miljoenen euro’s. Doe daar voor cabineliften vaak nog enkele miljoenen euro’s bij en je begrijpt misschien al iets beter waarom een skipas vaak zo duur is. Naast de aanschaf is er ook het jaarlijkse onderhoud van skiliften en skicabines waarvan de prijs elk jaar in de honderdduizenden euro’s loopt. Rond de 20% van de prijs van je skipas gaat naar de aankoop en het onderhoud van skiliften en skicabines.
Kunstsneeuw
Tot slot willen we nog de kunstsneeuw even aanhalen. Zonder sneeuw immers ook geen skivakantie. Skigebieden willen steeds vroeger aan het skiseizoen beginnen om zo de inkomsten zo hoog mogelijk te maken. Dit betekent dat al in november de sneeuwkanonnen overuren maken om via kunstsneeuw het skigebied toegankelijk te maken voor de wintersporters. Sneeuw en dan vooral kunstsneeuw kost tegenwoordig echter heel wat geld en mag gerust het witte goud worden genoemd. Voor een kubieke meter sneeuw betaal je al snel 2,50 euro. En wat houdt dat in voor je skipas? Wel, een goede 10% van de prijs van je skipas gaat naar het aanmaken van kunstsneeuw.
De belangrijkste factoren die de prijs van een skipas bepalen
- Personeelskosten
- Liften
- Kunstsneeuw en sneeuwkanonnen
- Ander materiaal