
Foto: snowboarden by night (austria.info)
Ga je voor het eerst snowboarden, dan kan aan het einde van dag één het huilen je nader staan dan het lachen. Blauwe plekken, dikke knieën en een flinke dosis frustratie zijn dan ook heel normaal. Als beginnende snowboarder moet je beschikken over een groot doorzettingsvermogen. Maar met de juiste materialen en een goede instructeur is het leed na een aantal dagen snel geleden.
Belangrijke dingen om te weten
Alle begin is moeilijk, laat je dan ook niet uit het veld slaan. Wist je dat je snowboarden eerder onder de knie hebt dan skiën? Je denkt misschien van niet, omdat je met beide voeten vaststaat op één plank en met skiën toch de beschikking hebt over twee latten. Toch is het echt zo. De eerste paar dagen zijn het moeilijkst, maar als je hier doorheen kunt bijten, komt het helemaal goed. Na een paar dagen oefenen heb je de basisprincipes onder controle en gaat het leren pas echt snel.
Interessant tips voor elke beginnende snowboarder
- Kies voor een warme en waterdichte outfit: In het begin zal je waarschijnlijk vaak vallen en kennis maken met de sneeuw. Heel vervelend! Het wordt nog vervelender als je door het vallen ook nog eens drijfnat wordt. Schaf daarom een goede snowboardbroek en -jas aan die warm en waterdicht zijn. Kniebeschermers, polsbeschermers en een helm zijn onmisbaar. Wil je geen blauwe billen oplopen? Kies er dan voor om een crash pants onder je snowboardkleding te dragen. De pads in het broekje beschermen je tegen de harde klap en de natte ondergrond waarop je terechtkomt.
- Huur je materialen de eerste keer: Als je nog nooit gesnowboard hebt, dan weet je niet of je het daadwerkelijk leuk vindt. Je denkt misschien van wel, maar het kan best zijn dat je het na de eerste dag echt wel gezien hebt. Het is dan ook zonde als je een dure snowboard en schoenen hebt aangeschaft, die je niet meer gaat gebruiken. Als beginner kun je het beste een flexibele plank gebruiken, omdat deze goed stuurbaar is. Je hier veel profijt van hebben, want het maken van bochten is niet zo eenvoudig. Dat vraagt heel wat oefening.
- Zorg voor de juiste maat schoenen: Zijn je schoenen te groot, dan levert dat gegarandeerd problemen op tijdens het snowboarden. Je hebt de juiste schoenmaat gekozen als je hiel niet van de schoen loskomt wanneer je op je teengedeelte van je voet gaat staan. Je kunt beter te kleine schoenen dragen, dan te grote. Je bewegingen worden het best overgebracht op je snowboard als je schoenen goed gesloten zijn met de bijbehorende veters en sluitsysteem.
- Kies de juiste maat snowboard: Zeker niet onbelangrijk is een goede maat snowboard. De juiste maat van een snowboard is voor iedereen verschillend. Het is namelijk afhankelijk van je lengte en je gewicht. Maar wat is nu de juiste maat? Een snowboard voor een beginner moet sowieso niet te groot zijn. De maat is goed als deze in rechtstand tussen je borst en je neus uitkomt. Leef je op grote voet? En dan bedoel ik maat 44 of groter? Dan heb je een extra brede plank nodig, zo voorkom je dat je met je tenen door de sneeuw glijdt.
- Ben je regular (links) of goofy (rechts): Als je gaat snowboarden dan sta je altijd met één voor voor. Maar welke voet is dat? Ga uit van je voorkeurshouding. Twijfel je, dan kun je er een foefje op los laten om te zien wat nu eigenlijk je voorkeurshouding is. Laat bijvoorbeeld iemand je van achteren een zacht duwtje geven en kijk dan welke voet je als eerste naar voeren zet. Dat is dan ook de voet, die je het beste voor kunt zetten bij het snowboarden. Vergissen kan altijd, maar als je een goede snowboardinstructeur hebt, dan ziet deze het wel als je de verkeerde voet voor hebt staan.
- Probeer niet jezelf snowboarden aan te leren, maar neem altijd eerst les: Het leren snowboarden is g een gemakkelijke klus, maar wel één die je doorgaans snel oppakt. Na een flinke week oefenen zal je zien dat je al redelijk goed van een rode piste (middelzwaar) af kunt snowboarden. Ga in geen geval zelf aan de slag, de kans op ernstige blessures is groot. En groter nog is de kans dat je jezelf de verkeerde val techniek aanleert. En je kent het wel voorkomen is beter dan genezen, want dat duurt veel langer. Privéles is ideaal, met één middagje maak je al flinke sprongen.
- Een leuke voorbereiding is altijd meegenomen: Er zijn heel wat doe-het-zelf cursussen, die je via internet kunt volgen. Leuk, maar niet voldoende om onder snowboardlessen uit te komen. Tips zijn natuurlijk altijd handig, maar gebruik het nooit als een vervanging van de o zo broodnodige lessen.
- Kies een skigebied voor beginnende snowboarders: Een skigebied met een stoeltjeslift is een uitkomst, want sleepliften zijn super vermoeiend en zeker als je een beginner bent. Toch is het wel heel goed voor je balans. Ga je voor het eerst snowboarden kies dan een gebied met diverse niveaus, zodat je uitgebreid kunt oefenen.
Ben je enthousiast geworden en wordt jou volgende vakantie een snowboardvakantie? Maak dan gebruik van deze interessante tips. Je zult zien dat je hier veel aan zult hebben. Met deze tips kan jouw snowboard ervaring al niet meer stuk.